Veelgestelde vragen

Wat is NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Als starter kom je er niet onderuit. Financieel Vooruit geeft je inzicht in alle praktische vragen die bij de NHG komen kijken.

Wat is NHG in het kort?

NHG is een garantie dat jouw hypotheek wordt terugbetaald bij incidenten. Denk hierbij aan werkloosheid, echtscheiding of het overlijden van je partner. Hierdoor weet de bank zeker dat het de hypotheek terug zal krijgen.

Dit heeft voordelen voor jou als starter. Omdat de  bank minder risico loopt op jouw lening, zal je een lagere rente krijgen. Een hypotheek met NHG is bijna altijd goedkoper dan een hypotheek zonder NHG.

Op de website van de rijksoverheid kunt u meer informatie vinden.

Hoe regel ik het?

Als je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie dan bekijkt Financieel Vooruit voor jou of dit ook de gunstigste optie is. Als dit zo is dan zal Financieel Vooruit een hypotheek met NHG voor jou aanvragen. Daar hoef jij zelf niets voor te doen. Bijna alle banken in Nederland bieden dit voor je aan. Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan gratis een bel-afspraak met mijn adviseurs.

Wat zijn de kosten?

Om een Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten betaal je eenmalig een bedrag van 1% van je hypotheeksom (0,9% vanaf 2019). Hiermee worden de kosten betaald van de garantie aan de banken. Kosten voor de aanvraag van NHG zijn fiscaal aftrekbaar.

De premie gaat per 1 januari 2019 omlaag, van 1 % naar 0,9 %. Doordat de gemiddelde huizenprijs sterk is opgelopen gaat ook de kostengrens van de NHG omhoog. Volgend jaar kan een starter een huis met NHG-zekerheid kopen tot maximaal € 290.000. De premie bedraagt dan € 2.610. Dit jaar betaalt deze koper nog € 2.650 aan premie voor een huis tot maximaal € 265.000. Het geringe verschil van € 40 heeft dan ook nauwelijks invloed op de betaalbaarheid van de NHG-premie.

Bent u benieuwd voor wat voor leningen u in aanmerking komt? Bereken direct op onze site.

Hoe kom ik in aanmerking?

Een voorwaarde voor het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie is dat het hypotheekbedrag maximaal 290.000 euro bedraagt. Het hypotheekbedrag is sinds 1 januari 2018 maximaal 100% van de woningwaarde. Alleen als je in energiebesparende voorzieningen investeert dan mag je meer uitgeven. Dan ligt de grens voor je hypotheek op 307.400 euro.

Afspraak maken

Als starter ben je opzoek naar een leuke woning van ongeveer €280.000,-. Je wilt dit voor 100% financieren. Bij een eventueel overlijden loopt de bank het risico om veel geld te verliezen, en zal dus een hogere rente rekenen.

Meest gestelde vragen over financieel advies

De waarde van je woning mag in 2019 maximaal € 290.000 zijn. Je mag dan een maximale hypotheek van € 290.000 (100 % van de woningwaarde) hebben. Indien je gaat verbouwen en je doet dit volledig op basis van energiebesparende maatregelen, dan is dit bedrag zelfs € 307.400. ( ofwel 106 % van de woningwaarde na verbouw).

Wil je ook weten of je aan de voorwaarden van NHG voldoet? Neem dan gerust contact met ons op.

Verder lezen »
Hilbert Fridsma is onafhankelijk financieel adviseur

Tijd voor een afspraak

Ben jij er klaar voor om financieel vooruit te gaan? Maak kennis met ons door een afspraak te maken. Vrijblijvend en kosteloos. Want Financieel Vooruit zorgt beter voor jouw geld.

Kennismaken